četrtek, 28. maj 2015

Čar lesa – nacionalna strateška surovina


Na posvetu o Umni uporabi lesa, ki je potekal 13.4.2015 je prof. dr. Franc Pohleven izpostavil, da bi morala cela država najprej ugotoviti, da je les nacionalna strateška surovina in bi to morali tudi uresničiti. Gozd je edini naravni sestav, ki je odporen na suše in moče, ker vse ostale rastline težje prenašajo vse bolj raznoliko vreme, ki je posledica človeškega ravnanja v preteklosti.

Leseni izdelki pripomorejo k zniževanju izpustov CO2 in tem dalj časa izdelek uporabljamo, bolj je učinkovit. Na drugi strani cement, jeklo, aluminij ipd. povzročajo velik izpust CO2 in v svoji ceni ne vključujejo vseh okoljskih stroškov, ker ni pravilno ovrednoten njihov dolgoročni vpliv na okolje, torej razgradnje... Les se vedno lahko porabi bodisi kot kurivo ali kot gnojilo.

Te teme bodo vse bolj aktualne, saj tudi EU spodbuja uporabo materialov, ki ne onesnažujejo. Slovenija danes izpušča več CO2 kot je predvideno in mora letno dokupiti okoli 28% kvot za izpust tega toplogrednega plina. To negativno vpliva na finančno in okoljsko bilanco.

Ekonomsko gledano pomeni uporaba bio mase za kurjavo zelo majhen del izkoriščanja tega bogastva. Posebej problematično je, če se sežiga bio maso z veliko vsebnostjo vlage – to je v primerih, ko les ni pravilno in dovolj dolgo sušen, ker ni polnega izkoristka. Bolj suh kot je les, bolje je, ker je potrebno manj energije za sušenje v peči, preden les zagori.

Boljše izkoriščanje lesa – uporaba glavnine za lesne izdelke (pohištveni in vsakdanji izdelki), gradbene materiale (leseni nosilci, vezane plošče, osb plošče, izolacija...), bi omogočil gradnjo odličnih objektov (sedaj gradijo 34 nadstropno leseno stolpnico) in veliko večjo dodano vrednost ter nove zaposlitve in najmanj 20 krat večji izkupiček.

Za napačno uporabo gradbenih materialov je žal deloma kriv tudi eko sklad, ki spodbuja premalo osredotočeno: pravilno bi bilo spodbujati uporabo materialov, ki so dostopni doma npr. lesno volno kot izolator, volno ali celulozo, ne pa kamene in steklene volne, ki tudi nista okoljsko učinkoviti. Žal napačna okoljska obravnava materialov (ker ni vključena okoljska taksa za razgradnjo materiala) omogoča, da so klasični materiali (beton...) cenejši kot trajnostni.

Spomnili smo se tudi, da so včasih sekali les ob pravi luni, da so pozimi naredili ogromne zaloge lesa, ki so ga potem poleti tesali in rezali. Leseni objekti so trajni, stari objekti stojijo že stoletja, statično so bolj potresno varni povrhu pa še požarno varni, kar dokazuje kozolec, ki je nedavno pogorel – morali so ga le pobrusiti ker je povrhnjica pooglenela, ostal pa je cel.

Les je mogoče uporabiti za različne izdelke (nekatere je predstavil mag. Jože Jurša), sodobna obdelava s toploto (modificiran les, izum dr. Pohlevna) pa omogoča še bolj raznoliko uporabo lesa, ki se ne spreminja več (ni več raztezanja) in je bolj vodoodporen: odličen material za izdelavo glasbil in tehnično zahtevnih predmetov. Možnosti so velike. Zato je velik potencial za nove izdelke, ki bodo trajnostni in omogočali nova delovna mesta.

Vabimo vse, ki se zanimajo za raznolikost uporabe lesa, da se obrnejo na naše društvo, da bi povezali različne akterje, ki so potrebni za izdelavo novega izdelka: izdelovalci in predelovalci, oblikovalci, izumitelji, lastniki gozdov... povezali se bomo, omogočili izmenjavo podatkov, da bo mogoče sodelovati lokalno in končni izdelek izvažati po državi in svetu.

Poglejte si posnetke posveta na naši spletni stani.

Če bo vsak vpleteni naredil nekaj majhnega, bomo skupaj naredili veliko.Izak Matej Ciraj, predsednik Društva Mi za vse nas
prof. dr. Franc Pohleven

Ni komentarjev:

Objavite komentar