Prijave kršitev

Kolikokrat se jezite, ker je nekaj narobe, pa ne naredite ničesar? Običajno je razlog, da se tradicionalno ne vmešavamo v zadeve drugih. Tudi druge se ne v naše!

Čas bi bil, da bi pravila "igre" veljala za vse enako, torej predpisi in zakoni. Zakaj bi nekomu dovolili, da kuri plastiko, ki sproža rakotvorne spojine? Da bi jih jaz vdihaval? V naprednih družbah se vsi posamezniki zavedajo, da s takšnimi ravnanji škodujejo sebi in okolici. Tisti, ki tega ne vedo, dobijo lekcijo v obliki plačilnega naloga. Udarec po denarnici je običajno najbolj učinkovito sredstvo.

Da bi vam odločitev olajšali smo pripravili obrazec za anonimne prijave. Vemo namreč, da se nihče ne želi izpostavljati in kaliti medsosedskih odnosov. Naj se izpostavi kdo drug - in res, izpostavilo se bo Društvo Mi za vse nas. Rade volje!

Kako lahko oddam anonimno prijavo?
Državna uprava ponuja anonimno prijavo. Težava je, da prijavo prejme državni organ (inšpektorat), potem pa prijavitelj ne izve, če je bilo kar koli narejenega oz. kaj je bilo storjeno. Ne vemo niti ali inšpekcije sploh delujejo. Zato je bolje oddati ne-anonimno prijavo, kjer pa je slabost lastna izpostavitev.

Društvo Mi za vse nas ponuja učinkovito rešitev, "pol-anonimnost" (polovično anonimnost) prijavitelja (vas) in sledenje delu inšpekcije, ker bo prijava oddana v imenu društva. Inšpekcija bo tako o svojem delu poročala društvu, le-to pa bo o ukrepih obvestila prijavitelja (če bo sporočil svoj e-naslov) in delo objavila na tej spletni strani (vendar opisno brez navajanja osebnih podatkov kršiteljev in prijaviteljev).

Društvo zagotavlja, da bo podatke o prijavitelju vedel samo predsednik društva in največ še ena zaupanja vredna pooblaščena oseba društva.

Varnost

Spletni obrazci delujejo v okolju Google, Google Drive in Blogger, ki sta tudi tehnološko zaščitena. Društvo ne more zagotavljati, da ni mogoče vdreti v te sisteme, vendar je verjetnost zelo majhna, ker je Googlovo zagotavljanje varnosti in zasebnosti precej visoko. Več o tem si preberite pri Google in njihovih splošnih pogojih. Društvo pa zagotavlja, da samo podatkov ne bo posredovalo naprej, razen če bo tako želel prijavitelj (če označi ne-anonimno prijavo).

Vrsta prijav

Društvo sprejema prijave, ki se nanašajo na delo in namen društva.

Anonimna ali ne-anonimna prijava Društvu Mi za vse nas - tukaj.


Druge povezave


Povezave do anonimnih prijav, ki jih zagotavlja državna uprava:
Prijava inšpekcijskih službam - e-uprava:
https://e-uprava.gov.si/storitve/pripraviObrazec.esju?id=1109

Inšpekcijske službe:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/inspektorji/

Anonimne prijave:
Policija:
http://www.policija.si/index.php/component/content/article/291-anonimna-e-prijava/9207-anonimne-e-prijave

Različne:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/portalStran.euprava?pageid=640