Obravnavane kršitve

1. Ob uvedbi sistema anonimnega prijavljanja smo že v pilotnem projektu ozveščanja pozvali domačijo v občini Sveta Ana, da ne sežge plastike, ki je bila za to pripravljena (december 2013). Fotografija je bila objavljena tudi v decembrski številki (2013) Ovtarjevih novic. Obvestilo Društva Mi za vse nas je naletelo na plodna tla in kmetija je pripravila plastiko za kosovni odvoz.
Plastika po intervenciji predsednika Društva Mi za vse nas Izaka Mateja Ciraja ni bila sežgana.


2. Po uvedbi anonimnega prijavljanja je Društvo Mi za vse nas obravnavalo in rešilo dva primera:
- v Lenartu je preprečilo kurjenje plastike na gradbišču (11.1.2014),
- v občini Benedikt je preprečilo kurjenje plastike (16.1.2014).

V vseh navedenih primerih je bilo ugotovljeno, da se osebe, ki so kurile plastiko zavedajo, da kurjenje ni dovoljeno (ali pa ni dovoljeno kurjenje v "večjih količinah" - Društvo opozarja, da sploh ni dovoljeno kurjenje plastike). Problem je torej zavedanje škodljivosti in ne sama prepovedanost, kar je pomembna izkušnja in ugotovitev za nadaljnje delo.

Osebe so obvestilo in opozorilo sprejele z razumevanjem kar morda kaže na to, da osveščanje in preprečevanja napačnega ravnanja sploh ni vzrok za skalitev medsosedskih odnosov in da bi lahko tudi sosedje osveščali eden drugega (glede na to, da je bilo opozorilo sprejeto v redu).

Društvo pričakuje več odzivnosti državljanov, ker prijavitelji niso bile osebe iz bližnje okolice oseb, ki so kurile plastiko, kar kaže na ne-zaznavanje, ne-vmešavanje v tuje posle, tolerantnost do kurjenja, kar seveda ni sprejemljivo ter posledično družbe in okolja ne more spremeniti (ker se mora spremeniti načina razmišljanja).

Dragi bralec - pomagaj si sam... in ...      ........Nihče drug ne bo opravil dela namesto nas in čuval našega okolja in okolja naših potomcev!

Izak Matej Ciraj
Predsednik

4 komentarji:

 1. V občini Sveta Ana je bilo kurjenje plastike preprečeno 31.3.2014, z gašenjem zažganega kupa odpadkov. Interveniral je Izak Matej Ciraj.

  OdgovoriIzbriši
 2. Danes, 11.4.2014 sem naletel na odpor osebe, ki je v Lešanah kurila plastiko. Žalostno je, da se niti sosed ni zmenil za kurjenje, čeravno je plastika močno smrdela.
  Oseba je bila pozvana, da v prihodnosti ne bo več kurila plastike in upamo, da se to ne bo dogajalo, ker bo sicer ukrepala inšpekcija.

  OdgovoriIzbriši
 3. Na google koordinati 46.66032,15.80222 je odložen odpisan avtomobil. Kakšen je postopek v odstranjevanju v naravo odloženih avtomobilov?

  OdgovoriIzbriši
 4. Če si prepričan, da ni lastnik kdo v bližini se vozilo prijavi kot zapuščeno vozilo. Stroške odvoza krije lastnik, ki ga pred tem opozorijo, da naj sam odpelje vozilo ali ga pelje na uničenje. Stroške se izterja od lastnika.

  Prijavi se: bodisi na redarstvo: Telefon: 02/2201-516, Faks: 02/2201-674, medobcinski.inspektorat@maribor.si ali policiji v Lenart 02 729 11 50, pp_lenart.pumb@policija.si ali
  anonimno nam (glej zgoraj) na policijo na tej povezavi: http://www.policija.si/index.php/component/content/article/291-anonimna-e-prijava/9207-anonimne-e-prijave.

  OdgovoriIzbriši